Amour, je suis désolé :(

Mon amour..

Je suis désolé pour l'erreur faite
Je veux dire de ne jamais
Vous me manquez tellement mi amor
J'ai eu tort de vous
S'il vous plaît pardonnez-moi l'amour
Je vous attends 
Je n'aime que toi
Je t'aime tant d'amour..


expression par
njayzack
bunga raya 
2335

That stroke

My heart really aches
But it had never broke
For what you acted
That cause the stroke


njayzack
0141am 

ma new fav page! (^.^)v

Assalamualaikum & hello hello hello! :D

     Agak riang gumbira saya pada hari ini hehehe.. Manakan tidak? Terjumpa la pulak 1 page yang amat best giler! Pasal ape? RESIPI MASAKAN! OH MY! Terasa nak try masak sume resipi yang ada (giler tamak!) sekarang juga! Tak boleh blah! Huhuhuhu..

   Okey2, ape pagenye? This is the one leading me go round and round! myresipi.com! Korang boleh click tros kat situ and it will lead you to the origin :D Banyak giler resipi in various types of food! Nak ape? Ayam? Cookies? Daging? Dessert? Ikan? Kek? Kuih? Laksa? Mee? Minuman? Nasi? Pencicah? Roti? Sayur? Seafood? Snack? Sup? Tart? Telur? Western Food? SEMUA ADA! :D (habis sume category type kat sini hahaha!) Suke hati punye pasal kan? :D

    Alkisahnye, terlupa camne nak buat gulai lemak tauge.. Alih2 bukak la page ni..Skali, ambik ko! Cara masak terbaik ah! Selambe simple! Ini yang best ni, jadi x la rasa cam susah nak masak; sebenarnye senang jek tapi xnak ngan malas jek.. Wowowowowo! Kalau Bonda tau ni mesti bangga giler sebab dah rajin ke dapur & masak hahaha! :p  (tapi memang tau pun hehehehe.. :D )

    Balik cuti ni, nak try buat cupcake & cheesecake plak! Yezza! Dok makan yang order jek, nak juge la kan try buat.. Baru puas hati bior tak sedap pun isk, asalkan cube :D Tu pun kalau sempat la kan kan kan.. Cuti 3 minggu, macam lame tapi rasenye setakat neyh all dat 3 weeks tu dah occupied.. Camno tu?

     Okeh, enough of merepek... Kene sambung berkarya untuk land law assignment plak haih.. Tamao anto lambat2 utk kawan compile, semalam dah tergendala dah nk siapkan assignment hmmm.. konon2nye by hook or by crook tu isk.. :( skang ni kena BERUSAHA! AJA JAA FIGHTING! (^.^)v



p/s petang ni nak naek bukit beruang ngan geng2 mmu rovers hihihihi! exercise la lps melantak! :D 



repek raban lagi
njayzack
bunga raya
1445pm 




Doa perlindungan untuk anak gadis & wanita


Assalamualaikum & hello blog :)

         Tadi check email (hotmail) jap and buang sume all rubbish emails yang menyemak jek kat inbox & junk. Yang paling irritating is that, post-mailure delivery yang kata those email sent by me failed. Masalah paling besar is that, I've never send those emails! WHAT THE HECK LA KANNNN!! wondering, camane perkara ni boleh berlaku? are those virus? saket hati btol!

          Hmm..xlame lepas tu klik kat folder 'Mommy'.. wondering kenapa la ada folder ni in bold xmacam few other folders.. rupe-rupenye there are few forwarded messages yang belum dibaca T_T   salah 1 nya adalah ini..

Buat renungan  dan pedoman anak ku tersayang..   
Mak sangat berharap Liana dapat menghafal dan mengamalkannya..
Menjauhi dari perkara -perkara yang mungkar..  
Manusia sekarang ramai yg bertopengkan syaitan... 
tidak lagi boleh dipercayai walaupun keluarga sendiri..... 
apalagi orang yg tidak mempunyai hubungan ape-ape dgn kita..
Berhati-hati my dear ... always becareful ......
Insyaallah dilindungi oleh Allah Subhanahuwataala.
your loving mum

         Astaghfirullahalazim! Rupe2nye ni email date back on  Tuesday, 25 Sep, 2007 1: 00 PM ! OMG!!! WHAT A SHAME!!!! i was still in alpha, 2nd sem & sekarang delta 1st sem! 1 jangka masa yang terlalu lama! kebetulan, memang xdinafikan time tu mmg banyak giler email yg mak forward smpai ada yang terbaca..termasuklah yang sepenting ni hmmm..teruknya :(

        Walau bagaimanapun, alhamdulillah I'm still listening to your advices even though not all :) Dan juga, aku bersyukur kerana Allah SWT masih melindungi aku dari segala petaka dan merahmati aku.. Aku bersyukur padaMu ya Allah, dan semoga ianya berkekalan hingga ke Padang Masyar.. And today, I listened to you again Bonda for not going Cyber for Intercampus, if not, I wouldnt be able to complete my land law assignment :) There are things to be sacrifice, isnt it? :)

       Jadi untuk rakan-rakan segender, sama ada kakak, adik perempuan, rakan2, teman2, ibu2, makcik2, nenek2 semua..jika kalian membaca entri ini, ambillah peluang menghafal doa ini untuk kesejahteraan dan keselamatan ahli keluarga kita..dah mungkin juga abang2, adik2 lelaki, ayah2, pakcik2, atok2 semua may pass this to their female members for their own benefit :) it would worth till the end of the day, insyaAllah :)

       Doa ini boleh di copy&paste, print, faks, text @ email kepada yang laen2.. :) Sharing is caring :)   Tambahan Doa tersebut dibaca oleh Siti Sarah semasa zaman Nabi Ibrahim. Siti Sarah membaca doa tersebut ketika berkali-kali cuba dirogol oleh Raja yang zalim ketika itu. Menurut Ustaz Wan Sohor Bani Leman (orang Terengganu :D ) dalam kuliyyahnya, doa tersebut boleh diamalkan untuk mendapat perlindungan dari dianiaya oleh orang kafir.

AMALKANLAH! :)
 


1. Doa Mengelakkan Diri Dari Dirogol :

Terjemahan : “Ya Allah, sekiranya Engkau mengetahui bahawa aku beriman denganMu dan RasulMu, dan aku memelihara kehormatanku hanya untuk suamiku, maka janganlah biarkan aku menjadi mangsa orang kafir dan orang zalim”.



2. Doa Mengelakkan Anak Dari Dirogol :


Terjemahan : “Ya Allah, sekiranya Engkau mengetahui bahawa anak perempuanku beriman denganMu dan RasulMu, dan dia memelihara kehormatannya hanya untuk suaminya, maka janganlah biarkan dia menjadi mangsa orang kafir dan orang zalim”.








nota kaki:- tak rugi amalkan dalam keadaan negara yang makin tak menentu dengan manusia yang semakin berhati binatang dan bertopengkan syaitan! dan maaf juga kerana failed to upload the doa in Arabic version. some problems uploading that but I'll keep trying, insyaAllah :)
perkongsian peringatan dari
njayzack
bunga raya 


Finally done! :p

Yeay!!!!!!!!!!! Damn glad!
I am finally done with my part for company law assignment hihihihihi!
After a quite blur time, I finally managed to think of the best way to write the script with very useful references! Sangat2 suke!!
Thank Allah! :D 
So tomorrow, I'm gonna burn it into a CD for a hardcopy as well as printing & binding at 10am :)
As for now, I'm waiting for Nora to compile all part A & B since she is the group leader :)
I wonder whether my other group members; Angellie, Roger & Colin have completed their part and send those to Nora for compilation.  
But for sure, at this time, I can enjoy sleeping! mwahahahahahhahaaha!! :D



  

credit to: http://www.colinheatherly.com/images/Smile.jpg



 p/s sooooo cute! hahaha! :p

another nonsense by
njayzack
bunga raya
0100am 

Assignment? Na-ah!

Hola :)
It's Thursday anyway..Almost 7pm, but what I did today since morning?

Cut it short, I skipped 4hours of classs today! :( I skipped Company Law 8-10am and Equity & Class 12-2pm! For what reason? I'm spending my time focusing on company law assignment that is due tomorrow at 3pm! Actually, I planned for this hehehe..LAME! 

Oh ya, I am doing Part A with Nora where my task is to explain on the dissolution of partnership on how the procedures goes and what shall they do to put it to an end. Also, what action should the partners take to settle all the liabilities and dispose those remaining assets.

Another part is that on the effect of the incorporating a company limited by shares. Obviously, I had to deal with the memberships, shares, certificate of incorporation, memorandum of association, articles of association and bla bla bla :( As for this part, I havent complete doing it yet. I hope I am done by tonight as I need to burn it to a CD and to print it out tomorrow at campus - my printer sucks, as for the time being :( When I get bored, I play few movies. Twilight New Moon & She's the Man (my fav!) haha! Oh ya, if you guys want to download any Hollywood movies, just go to my 'famousa links' and click at the oneclickmoviez. It gives you tremendous movies you are looking for! :D

Completing the effects of incorporating is a lot. I really do think so with the details in the book with all the relevant sections and cases. Not only that, all the research done through the Internet are really bulky! But hey, this is good anyway :) I got to learn more by doing this assignment. I might have less understanding during lectures but by being assigned to this, I might have taken the necessary steps to be prepared for the real setting up a company realistically and be more ready for my final exam in 1 month time :)

Oh yes! I would like to say my thanks to my senior back in KYS, Adlan Azhar for helping me out with the task given. He is a law graduate, now a consultant to KPMG. He might not be a lawyer literally but he knows well on the procedures that need to be taken, this is merely because (as he said to me) he works for a sendirian berhad company :D Thank you dude! You're so popular in my blog now haha! :D

Okay, gotta stop for the time being. Shall take shower, ready for Maghrib and dinner before I continue completing the assignment. Oh ya, I cook daging masak merah and also my favourite sayur campur :D Yum2! I save a lot today :p Hahaha!!



 ini repek raban done by ckyn d savior hahaha! :p thnx bestie! :p

p/s Ros & Ailyn went for 7pm-10pm class tonight, as usual. Cannot talk to Ailyn till she's done with her midterm tomorrow, she's looking so sore! But she still give a smile look huhu..Aiyo, jangan tensen2 la Ms Witch Ailyn isk! TATOT!!! :( Nway, good luck to both of you! :D 

nonsense by
njayzack
bunga raya 
1909pm 



Latest problem to be solved - Online Shopping Mania!

Erk..hye bloggie :D
We meet again tonight :p
This is suppose to be a very short entry and should not be bothered much but I'm clueless & confused!
Am I so happy or am I actually facing a problem?

Problem:- LOVE BIDDING ITEMS AT ONLINE SHOPPING!   


 credit to:   http://www.tjeerd.net/wp-content/uploads/2009/05/sad_face.jpg

Urgh! At times I would be sooo happy when I win those bids. For certain things, it is very cheap and I dont mind spending some for items that are hard for me to find with great offer and also, there are also things that I wont regret having and spend since they are cheap. But, how cheap are them? Urghhhh!!!

I wont talk about the price. I am talking about the total amount spent for all the bidding items. If it is a single item, it can be defined as cheap literally. But what about lots of items? OH NO! But I find this very interesting! Why? It is unnecessary to have cash with me to pay but it is done through transferring to the 3rd party account or I just bank-in to the said account. Haih, this is actually dangerous! We might didnt realise about the flow of money. I'M SO DEAD! 

I might stop after this. I had stopped from this two years back until last week I started again and it give me more when I won some bids hehe..And somemore, I also won for something tonight! This is what I've been searching and look for! I got daymn cheap price, compared to other bids on the same item! REALLY GLAD! hahahahha! berlagak giler hehehehe :p  For item like that, with the price, I really dont really mind :D So satisfied! As for the time being la hehehe..

However, I should know on the consequences of buying items online. So far, I think I still manage to keep track for every items and price as I would check on my budget before I bid such item :) This to secure me from any other consequences. 

Oh ya, there are few tips for bidding items. Keep it on your watch list, or you may just have that page available on your screen. Keep refreshing that page and look for the bidding price, end time and time left. When it is on your budget, bid it when it almost ends; for example another 1-2 minutes left. Nobody could catch up with up within that time, as they may think that nobody would challenge them with higher bids :D And so how it goes to me hahahah! I learnt from them also as I wanted such item but I lost the bid just before the time ends. And now I am practicing from my experience :) Experience is the best teacher, isnt it? :D

Few tips after the auction closed. Wait for the seller to send you email on payment method and also notification email that you are the winner of the auction. Only later when everything is ratified including the shipping address, you may proceed with the payment. Do not forget to save the scree-shot if you do online transfer, and also the receipts if you bank-in/transfer the money through ATM. It would be treated as evidence before the seller proceed with the delivery after they are acknowledge with the payment. 

But as for online shopping without auction, it is necessary for you to make payment directly to the seller and notified them. However, you should be extra-careful with that. You may negotiate with the seller to put on deposit and not the total amount until the delivery takes place. But shopping through online need you to have confidence with the seller and the web host. This is to avoid any unwanted scenes. 

In Malaysia, there are few online shopping based on auction. For example http://www.ebay.com.my/ and also http://lelong.com.my/  Other online shopping without auctioning are obviously my boutique shared with Nora http://sophieorked-boutique.blogspot.com (buy our shawls y'all! :D) also http://www.mudah.my/. There are a lot more to be uploaded, but maybe later. I'm sleepy now! :(

As for now, I AM SOOOO SATISFIED & HAPPY FOR THE PREVIOUS BID ITEM! Sukeeeee!! (^.^)v    Now I can mimpi2 dengan bestnye, waiting for their email before I proceed with the payment transaction and wait for the item to arrive next week. Yeehaaaaaaaaaaaaaaaaaa! :p


 credit to:   http://2.bp.blogspot.com/_j3dqktHnKFk/SSyL7sGxtJI/AAAAAAAAAHI/E8YRQXxCQB4/s320/happy_face.gif


nonsense by
njayzack
bunga raya
0105am 
 

Penjelasan Mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 - Malay Version


APA ITU ISA?

 

PENJELASAN MENGENAI AKTA KESELAMATAN DALAM NEGERI (ISA) 1960 
   
Penjelasan Isu Ditulis Oleh : PANEL PEMIKIR JABATAN HAL EHWAL KHAS 


Apakah itu AKDN atau ISA?
Akta ini adalah salah satu undang-undang pencegahan yang digubal di bawah perkara 149,Perlembagaan Persekutuan. Ia telah dikuatkuasakan di Semenanjung Malaysia pada 1 Ogos 1960 dan diperluaskan penguatkuasaannya di Sabah dan Sarawak pada 16 September 1963.

Apakah tujuan tujuan ISA?
Tujuan ISA adalah untuk mengelakkan dari berlaku ancaman keselamatan, ketenteraman awam dan keamanan negara yang dilakukan oleh individu atau kumpulan tertentu yang bertujuan menganggu-gugat keamanan dan kestabilan negara.

Pernahkah ISA dipinda?
ISA pernah dipinda beberapa kali pada tahun-tahun berikut:
   1) 1962
   2) 1963
   3) 1964
   4) 1965
   5) 1966
   6) 1969
   7) 1989

Apakah contoh-contoh kes yang membabitkan tindakan ISA? 
PKM
Mei 13
Al-Maunnah
Jamaatul Islamiyah
Jundul-Ilah
Penculikan di Sabah
Hindraf

Kenapa tidak digunakan Ordinan Jenayah sedia ada?
ISA tidak bermotif untuk menganayai sesiapa juga yang ditahan oleh polis. Mereka ditahan berasaskan kepada kegiatan-kegiatan yang boleh mengganggu-gugat keselamatan dan ketenteraman awam termasuklah sabotaj, subversif, pengintipan(espionage), ekstremis agama dan kaum, keganasan dan militan.

Selain itu, maklumat risikan dari dalam dan luar negera terutamanya dari badan-badan keselamatan awam negara luar juga diambil kira.Penilaian tahanan ISA diasaskan kepada maklumat terperinci pihak polis. Sekiranya  tiada sebarang bukti, tahanan dibebaskan mengikut masa tertentu.

Peruntukan undang-undang Kanun Acara Jenayah dan Kanun Keseksaan, tidak mempunyai peruntukan untuk membicarakan kes-kes ISA.

Apakah yang dimaksudkan dengan penahanan?
Seksyen 73 (1) ISA memberi kuasa kepada polis mengambil tindakan awalan menahan mana-mana individu/kumpulan yang dianggap boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam. Seksyen ini membolehkan polis menahan individu berkenaan selama;
a) 1 hari 1 malam (24 jam)
b) 2 hari 2 malam (48 jam)
c) 1 minggu (168 jam)
d) 60 hari (1440 jam)


Jika pihak polis belum berpuas hati selepas 60 hari, ia perlu memaklumkan kepada Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dengan mengemukakan hujah-hujah yang kukuh bagi membolehkan tahanan dilanjutkan lebih daripada 60 hari.


Benarkah ISA dikatakan bertentangan dengan hak asasi manusia?
Sebenarnya dalam masa 3 bulan tahanan boleh dirujuk kepada Lembaga Penasihat Tahanan mengenai hak mereka  dengan  membawa  peguam  mereka bersama-sama dengan Lembaga Penasihat Tahanan. Sekiranya Lembaga Penasihat mendapati tahanan berkenaan masih ada ancaman keselamatan maka, tahanan boleh dilanjutkan sehingga 60 hari.

Adakah ruang rayuan untuk mereka yang ditahan?
Walaupun peruntukan 73(1) menyatakan pihak polis tidak perlu merujuk kepada Menteri Dalam Negeri, namun tahanan mempunyai hak untuk mencabar kesahihan penahanan mereka dan juga berhak membawa keluarga bersama peguam berhadapan dengan Lembaga Penasihat.
Selepas 60 hari, jika pihak polis mendapati masih ada ancaman kepada keselamatan negara maka perakuan hendaklah dibuat kepada  Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri mengikut peruntukan seksyen 8(1) atau  8(5) dimana Menteri akan melihat hujah-hujah pihak polis untuk menahan individu berkenaan melebihi 60 hari.
Selepas Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri mengkaji hujah-hujah yang dikemukakan oleh pihak polis Menteri perlu menurunkan tandatangan ke atas dokumen yang dipanggil perintah terhad (Detention Order).

 credit to: http://www.danielykl.com/blog/wp-content/isa-challenge.jpg

Adakah negera-negera lain mempunyai akta yang serupa ISA?
Beberapa negara lain turut mempunyai undang-undang yang meyerupai ISA untuk mempertahankan keselamatan negara mereka dari ancaman dalam dan luar.
Singapura mempunyai ISAnya tersendiri bagi tujuan menahan individu yang dianggap boleh mengancam keamanan dan keselamatannya. Pada 1963 dalam operasi Coldstore seramai 100 individu-individu terdiri dari ahli-ahli politik dan persatuan telah ditahan. Pada 2006, Singapura  menahan Mas Selamat Bin Kastari, anggota (JI) Jamaatul Islamiyyah.
Brunei  juga berhadapan dengan ancaman tertentu dan ISA telah digunapakai.
Filipina, Thailand dan Indonesia tidak mempunyai  akta  bertulis   seperti  ISA. Mereka  menggunakan undang-undang sedia ada untuk menangani individu-individu yang menjejaskan keselamatan negara mereka.
Di Indonesia, aktivis-aktivis Jamaatul Islamiyyah (JI) begitu aktif dan mereka telah melakukan pengeboman di beberapa hotel terkemuka di Jakarta pada 17 Julai 2009. Pada 2002, Bali juga menghadapi pengeboman yang telah mengorbankan 202 orang, majoritinya pelancong dari Australia.
Negara Thailand mengakui bahawa Malaysia adalah satu-satunya Negara aman yang mempunyai akta khusus untuk menghadapi ancaman yang memudaratkan Negara.
Amerika Syarikat sebuah negara yang mengagungkan demokrasai dan hak asasi turut mempunyai akta yang serupa yang dipanggil The USA Patriot Act (Providing Appopriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act).
Akta yang komprehensif itu melibatkan pindaan-pindaan akta lain demi mengukuhkan perpaduan Amerika Syarikat. Misalnya, Patriot Act  membolehkan pindaan dibuat kepada akta Immigration and Nationality Act (INA).
Ia membolehkan menahan seseorang asing yang membahayakan keselamatan AS sehingga 90 hari dan paling lama 6 bulan jika diperlukan.
Dalam kes pengeboman New York Trade Centre pada 9 September, ramai individu dari negara asing yang disyaki  terlibat dalam tragedi itu ditahan dan dipenjarakan di penjara Guantanamo Bay sehingga kini,  termasuk 2 dari rakyat Malaysia.
Akta ini walaupun diterima oleh majoriti ahli kongres tetapi telah dikritik keras oleh kumpulan-kumpulan hak asasi manusia, namaun kerajaan AS tetpa mempertahankannya.
Di United Kingdom, akta  seperti ISA yang dipanggil Terrorism Act yang bukan baru telah diguna pakai untuk berdepan dengan terrorism di utara Ireland.

Adakah ISA releven dengan pandangan Islam?
Doktor Borhanuddin Al Hilmi pengasas Parti Islam SeMalaysia (PAS) membuat perbandingan tentang ISA dengan sebilah pisau yang tajam yang boleh digunakan untuk kebaikan, dan pada masa yang sama juga boleh digunakan untuk keburukan.
Ibnu Najim berpendapat:
“Sesuatu tindakan yang diambil oleh pemerintah yang pada pandangannya boleh menjaga kepentingan umum, sekalipun tidak terdapat dalil yang khusus mengenainya boleh dilaksanakan”.
Doktor Mohamad Mahmud Al Khalidi dalam kitabnya ”Qawa’id Nizam Al Hukmi Fi Al Islam” sebuah tesis Ph.D beliau menyatakan:
“Para sahabat juga sependapat mengatakan bahawa melaksanakan    peraturan yang   didokong   oleh pemerintah   adalah   wajib   dan   tidak  halal  bagi  seseorang muslim mengikut hukum, undang-undang serta sistem pentadbiran yang lain dari apa yang ditentukan oleh pemerintah”.
Misalnya, apabila pemerintah telah menentukan undang-undang berkaitan  jalan raya, seluruh umat wajib disisi syarak mematuhi apa yang diperintah oleh Ketua Negara.  Prinsip Sad Az Zara’ie iaitu: “Membendung Punca Keburukan”
Penutup
Pepatah Arab
“Al-Wiqayatu Khairun Mina Alillaj”
“Mencegah lagi baik daripada mengubat ”
Disediakan Oleh:
PANEL PEMIKIR JABATAN HAL EHWAL KHAS
Disunting oleh:
KETUA UNIT KOMUNIKASI MEDIA
JABATAN HAL EHWAL KHAS






Footnotes:- I've learnt this during my Beta year and it is highly arguable especially relating to national issues. I promise whenever I would have free time, I'll translate this into English so others may understand accordingly and I also might give my own opinion and expression regarding this in the view of a law student and a Malaysian citizen. Insya-Allah :)


an article shared by
njayzack
bunga raya 
1505pm